Het gebruiken van de hoogwerker biedt voor het werken op hoogte vaak de meest veilige methode. Hij is mobiel, stabiel en daarom is hij de eerste keus voor velen. Er zijn daarom ook veel verschillende hoogwerkers en ieder word gebruikt voor verschillende werkmethodes, zo heb je de zelfrijdende hoogwerkers en autohoogwerkers. Ook zit er risico’s aan verbonden met het werken hiermee, het grotendeels van de ongevallen met hoogwerkers is onveilig of foutief handelen door de gebruiker. De hoogwerker word vooral veel gebruikt in de bouw, brandweer, industrie. Daarom is het van groot belang dat cursisten hiervoor goed worden opgeleid. Met de cursus hoogwerker (IPAF) kan men internationaal aantonen dat hij/zij geschikt is als bediener en dat hij/zij veilig en efficiënt te werk gaan met de hoogwerkers. Hierbij krijgt hij bij het afronden, een certificaat en een licentie (PAL card).
1 Daagse cursus hoogwerker 3a & 3b (IPAF)
Hieronder een aantal begrippen en onderwerpen die voorkomen in de cursus en zeker ook terugkomen in de examen.
Theorie
⦁ Definitie hoogwerkers, modellen en types
⦁ Relevante wettelijke bepaling
⦁ Praktisch en veilig omgaan met de hoogwerker: verschillende uitrustingsstukken, constructie en inrichting, inspecties en onderhoud, lastbehandeling, mogelijkheden en beperkingen
⦁ Veiligheidsvoorschriften met betrekking tot veiligheidsvoorzieningen
Praktijk
⦁ Rijvaardigheid en veilige bediening
⦁ Voorkomen van ongelukken en schades
⦁ Herkennen van gevaarlijke defecten
⦁ Praktijkoefening op vastgesteld parcours, afhankelijk van machinetype
Opleidingseisen
De cursist dient minimaal 18 jaar te zijn.
Cursusduur
De cursus begint in de ochtend met lesstof voor zowel theorie als praktijk, daarna gaan we over tot het uitvoeren van het praktijkgedeelte. Na alles te hebben doorgenomen en beoefend, sluiten we af met examens.
Geldigheidsduur
De certificaat hoogwerker (IPAF) is 5 jaar geldig.