Werken aan flensverbindingen vergt aandacht en discipline. Het openen en sluiten van flensverbindingen is namelijk niet zonder risico’s en gevaren. Het gevaar ligt altijd op de loer, mocht het uit voeren van (de)monteerwerk verkeerd verlopen. Het is erg belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van het gevaar en daarom verdiepen in kennis over deze verbindingen, voor zij ermee aan de slag gaan. Wij bieden daarom de cursus SOG Werken aan Flensverbindingen met Protocol.
2 Daagse cursus SOG Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol
Hierbij een aantal onderwerpen en begrippen die voorkomen in de cursus en zeker ook in de examen.
Theorie:
⦁ Wetgeving (Arbowet)
⦁ Veiligheid (algemene- en specifieke veiligheidsregels)
⦁ Vaktechnisch (flenzen en flensonderdelen, stud Bolts, pakkingen, montageonderdelen van pijpleidingen, equipment, appendages, gereedschap en meetmiddelen, werkwijze bij openen en sluiten van flensverbindingen volgens protocol)
Praktijk:
⦁ Voorbereiding (veiligheidsregels, voorbereiding op het werken aan flenzen volgens protocol)
⦁ Uitvoering (werkhouding, gebruik apparatuur en gereedschap en meetmiddelen, demonteren, flenzen openen volgens protocol, pakkingen verwisselen, reinigen, uitlijnen, aanspannen)
⦁ Afronding (afronden en controleren)
Opleidingseisen
De cursist moet in het bezit zijn van één van de volgende certificaten:
⦁ B-VCA
⦁ VOL-VCA
⦁ VIL-VCU
⦁ Een gelijkwaardig ‘vastgesteld’ diploma/certificaat
en moet hij minstens 18 jaar zijn. Met uitzondering voor leerlingen die in het kader van het behalen van een startkwalificatie de training volgen. Hiervoor geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.
Cursusduur
De dag begint met het theoriegedeelte en het doornemen van de lesstof ervan, aan het eind van de dag sluiten we af met het theorie examen. De volgende dag beginnen we met het oefenen van het praktijkgedeelte en aan het eind van de dag sluiten we af met het praktijkexamen.
Geldigheidsduur
Een SSVV-certificaat flensverbindingen volgens protocol is 5 jaar geldig.